Kakšna je trdota vode v Sloveniji, je odvisno od lokacije vodnega zajetja

V vodi se nahajajo različne raztopljene mineralne snovi, ki ji dajejo njen okus. Takšni lastnosti pravimo trdota vode in je na  prvi pogled uporabniki niti ne opazijo. Kljub temu pa je to pomemben dejavnik, ki posredno lahko vpliva na učinkovitost naprav in porabo energije.

Katere snovi se nahajajo v vodi, je odvisno predvsem od tega, iz katerega vodnega zajetja v Sloveniji jo črpamo. Najpogosteje se v vodi nahajajo predvsem kalcijevi in magnezijevi hidrogenkarbonati iz apnenca in dolomita, ter kalcijev sulfat.

 

Kako sami prepoznamo, kakšna je trdota vode v našem vodovodu?

Verjetno se na tem mestu sprašujete, kako je najlažje ugotoviti, kakšna je trdota voda v vašem vodovodu. Za to lahko naročite analizo vode ali pa ste pozorni na nekatere znake, ki nakazujejo na visoke vrednosti trdote vode. Eden od znakov je, da se milo in zobna pasta ne penita dovolj. Ne da bi se tega sploh zavedali, je zaradi tega poraba gelov in detergentov veliko večja.

Trda voda se prepona tudi po tem, da se pri kuhanju na stenah ali dnu posode naredi bela obroba. Temu pravimo vodni kamen in je tudi eden od znakov, da je trdota vode prevelika. Priporočljivo je, da ste na prve znake trdote vode pozorni, saj se s pravilnim ukrepanjem izognete številnim težavam.

Zakaj je trdota vode lahko problematična?

Čeprav trdoti vode običajno ne posvečamo veliko pozornosti, pa je zelo pomemben dejavnik v naših gospodinjstvih. Trda voda povzroča v vodovodni napeljavi in gospodinjskih aparatih nabiranje vodnega kamna, ki povzroča nadaljnje težave.

Kopičenje trdih oblog vodnega kamna zmanjša učinkovitost grelnih naprav. Vodni grelniki, pralni stroji in druge naprave zaradi tega porabijo več energije, stroški vzdrževanja se povečujejo, njihova življenjska doba pa je krajša. Torej je trdota vode tista lastnost vode, ki je nikakor ne smemo zanemarjati.