Redna uporaba tehtnice je nujna za spremljanje našega zdravja

V vsaki kopalnici bi morali najti tehtnico za telesno maso. Tehtnica je ključen element vsake hiše, saj je obvezna za preverjanje telesne teže in tako kontroliranje našega zdravja. 

Tehtnice danes so predvsem digitalne. Nekatere bolj napredne tehtnice povedo tudi indeks telesne maščobe. Te tehtnice so veliko bolj natančne kot stare, ki so bile analogne. Paziti pa moramo, da tehtnico položimo na ravno površino, da bo tehtala pravilno. 

Redna uporaba tehtnice je nujna za spremljanje našega zdravja

Redno tehtanje, je potrebno, v kolikor želimo ostati najbolj zdravi. Tehtamo se vsako jutro, saj je naša telesna teža takrat najbolj realna, saj nismo zaužili še ničesar, kar bi nam dodajalo kilograme oziroma dekagrame. 

Tehtanje nam lahko tudi pove, koliko imamo mišične mase in kaj so nepotrebne maščobe. Pri temu pa so pomembni še ostali faktorji, kot so višina, starost, koliko močne kosti imamo in podobno. Glede na vse te faktorje in težo, lahko nato približno izračunamo našo telesno maščobo. Zdrava količina telesne maščobe se razteza nekje okoli 20 procentov, medtem, ko imajo ljudje, ki redno telovadijo ali hodijo v fitnes nekje okoli 10 procentov maščobe. Za primer, »bodybuilderji« imajo v času nastopanja 1 do 3 procente telesne maščobe, kar je izjemo težko doseči. 

Kadar hujšamo, je naš najboljši prijatelj prav tako tehtnica. Naš cilj je, da vsako jutro tehtnica pokaže manj, kot en dan pred tem. Pri hujšanju so pomembni seveda faktorji telovadbe in prehrane, a brez rednega tehtanja, ne moramo redno beležiti kje smo z težo. Torej, če se nam navidezno ne zdi, da smo shujšali, nas lahko hitro mine hujšanje, medtem ko z tehtanjem vidimo vsak dan neke številke, ki nam točno povedo, ali smo shujšali in na to ne vpliva naš vid (občutek).